Park ontwerp Marga Klompé Building Tilburg University

Tilburg University groeit en heeft behoefte aan een nieuw onderwijsgebouw.
Op 15 juli werd hiervoor de officiële naam bekend gemaakt: Marga Klompé building, vernoemd naar eerste vrouwelijke minister uit 1956 die een belangrijk aandeel had als grondlegger van de Nederlandse verzorgingsstaat.

Powerhouse Company heeft het bijzondere gebouw ontworpen wat plaats biedt aan 1000 studenten en als eerste academische gebouw in Nederland grotendeels gebouwd is in CLT. CLT staat voor Cross Laminated Timber wat een nieuwe categorie houtproducten omvat waarin massieve houten panelen aan elkaar worden gelijmd of genageld.

Park ontwerp Marga Klompé Building Tilburg University

Verbinding tussen Campus en Bosrand

Als studio hebben we rondom dit unieke gebouw een parklandschap mogen ontwerpen die de aansluiting maakt tussen de bestaande campus en de aangrenzende bosrand. In het ontwerp zijn verschillende verblijfsplekken, een grote wadi en een fietsenstalling in een groen en glooiend landschap opgenomen.

De bestaande situatie is een combinatie van bos zonder heesters en gazon met solitaire bomen. Vanuit de wens hier meer biodiversiteit in aan te brengen hebben we inheemse heesters en een bloemmengsel toegevoegd. Door de heesters op strategische plekken te planten wordt vervolgens de beleving en dieptewerking verder versterkt. De uitdaging voor ons team zat vooral in de integrale ontwerpopgave om een aantrekkelijk parklandschap te creëren op maaiveld met ruimte voor zowel verblijfsplekken, kwalitatief groen en aantrekkelijke doorzichten vanuit de collegezaal, terwijl de ondergrond grotendeels is ingericht voor kabels en leidingen tracés.

Het park biedt daarmee een duurzame oplossing voor zowel de wens als buiten te verblijven alsook de wens om bij hevige piekbuien, het regenwater lokaal op te vangen en vervolgens langzaam in de bodem te laten infiltreren.

De uitvoering aan de ondergrondse werkzaamheden is gestart en oplevering van het hele project staat gepland
voor het eerste kwartaal van 2024.