Logo
Menu

Villatuin aan het water

Projectdetails:
Grootte tuin: 5500m² | Stijl: Natural RAW | Architect: 123DV architecten

Een groot perceeloppervlak geeft vele mogelijkheden. Voor de bewoners van deze villa was de wens duidelijk; het moest een tuin worden met een ‘parkgevoel’. Daar komen onze disciplines tuin-en landschapsontwerp goed van pas. Ook moest het een tuin worden voor beleving. Dat komt terug in de keuzes voor beplanting, wellness, speelruimte voor de kids, terrassen en verbijzonderingen die we verder zullen toelichten.

Wie aan een grote stad denkt, denkt meestal aan een drukke binnenstad. Een groot contrast met een idyllische plek als deze. De villa is aan een uitgestrekt meer gelegen, waardoor de plek in gevoel van oneindigheid over zich heen krijgt. Aan onze studio de opdracht het meer te verbinden met de villa, maar ook voor dit gezin een geborgen gevoel te creëren.

De tuin en villa verbonden met elkaar

In het tuinontwerp zijn we uitgegaan van “wonen in het park”. De tuin is een open ruimte, waardoor de meeste plekken in het zicht liggen vanuit de woning. Het gazon nodigt uit om naar deze plekken toe te lopen, lekker met de voeten door het gras of via de paden in parkachtige stijl aan de buitenzijden van de tuin. Ook is er een houten vlonder in de tuin aangebracht welke het meer met de woning verbindt. De familie is gek op watersport. Aan het eind van de houten vlondern vinden we dan ook een grote steiger en een boothuis.

Tussen de woning en het gazon is verharding aangebracht, in de vorm van een stoere keramische tegel met krasvaste toplaag. Zo is de woning verbonden met o.a. de wellness, de verschillende patio’s en terrassen, maar ook het meer en de parkeerplaatsen aan de voorrzijde van de villa. De padenstructuur nodigt uit tot een wandeling in eigen tuin, waardoor de bewoners jaarrond ook van de beleving van het aangrenzende park en de natuur zullen genieten.

Ontwerp tuin met overkapping

Groen als metgezel en waarborging van privacy

Om de bewoners meer gevoel van privacy te geven op deze open plek flankeren we het gazon met borders. Deze zijn gevuld met een mix aan siergrassen, vaste planten en heesters. Deze geven de border een dromerige en sfeervolle look. De border en omringende boompartijen sluiten de tuin in feite af van de omringende omgeving op de plekken waar dit vanwege de privacy gewenst is.

De zitplekken die bij de verharding en de wellness zijn ingetekend vergezellen we ook van groen. Dit doen we middels beplanting in potten. Ook plaatsen we (meerstammige) bomen die door de overkapping steken. Een van deze bomen draagt nog een belangrijke functie, hij zorgt namelijk voor privacy op de tweede verdieping.

tuinontwerp_privacy_groen

Het beplantingsplan

Wie aan een meer gaat wonen moet haast wel een liefhebber van water zijn. Zo ook de bewoners van deze villa. In het ontwerp voor deze villatuin is niet alleen een steiger met overkapping opgenomen, waarvan de bewoners op de boot kunnen springen, ook is er een loungeplek aan het water gerealiseerd. Een plek waar het gezin samen kan genieten van het meer.

Het gezin besloot het water ook nog wat dichterbij huis te halen. Aan het terras grenst namelijk een zwembad. We hebben het terras zo ontworpen dat het meteen ook een trap vormt met toegang tot het zwembad. Aan de andere zijdes is het zwembad omringt door een houten vlonder, een veilige en stijlvolle keuze. Omdat de wellness verdiept ligt kan het gazon ook nog als ligweide worden gebruikt. Dat maak een middag wellness bij het eigen huis helemaal af.

tuiontwerp tuin met buitenzwembad

Ben je zelf aan het bouwen of misschien wel verbouwen en wil je eens brainstormen over de invulling van de buitenruimte? contact dan met één van onze specialisten.
Onze ontwerpers brengen een deskundig advies uit waar je jaren lang plezier van hebt.