Logo
Menu

Wellnesstuin Vught

Projectdetails:
Grootte kavel: 750m² | Stijl: Natural RAW/Original

Wellness verbonden met het landschap

Helemaal tot rust komen in je eigen tuin, ken je dat gevoel? De eigenaren van deze landelijke villa in Vught wel. De tuin is voor hen een belangrijke omgeving om in verschillende seizoenen de rust op te zoeken en even aan de hectiek van de dag te ontsnappen.

Een mooie tuin is een lust voor het oog en heeft vaak een ontspannend effect op mensen. Er zijn echter verschillende factoren die dit gevoel kunnen versterken, maar hoe vertaal je het in een tuinontwerp? Het beplantingsplan en de wellness elementen spelen hierbij een belangrijke rol.

Winnaar beste zwemvijver
Beste zwemvijver 2018

Ieder seizoen genieten

Bij de aanleg van een tuin adviseren we vooraf na te denken over de verschillende seizoenen en de impact ervan op de tuin. Ieder seizoen heeft namelijk zijn eigen karakter. De keuze voor een zwemvijver in de tuin heeft vaak als reden dat deze er natuurlijk uit ziet. Het is ook een keuze die inspeelt op de beleving van de tuin in ieder seizoen. De zwemvijver biedt in de zomer een plek waar heel het gezin samen is, zwemt en geniet van de zon. In de koude maanden “verandert” de strakke zwemvijver van functie in een blikvanger waar je vanuit de woonkamer of sauna kunt genieten. Beide activiteiten die rust in de woonomgeving brengen.

Naast de zwemvijver ligt een uitgestrekt gazon omringd met een border. Ook bij het beplantingsplan hebben we gekozen voor beplanting waarin door de seizoenen heen veel beleving is. Denk aan  wintergroene heesters, (meerstammige) bomen en siergrassen gecombineerd met vaste planten. Rondom de zwemvijver groeit zo een kleurrijk pallet aan planten. In het filtergedeelte van de zwemvijver zijn waterplanten aangebracht. Deze planten lopen langzaam over in de border en zorgen voor een natuurlijke overgang tussen beide ruimtes.

Waarom kiezen voor een zwemvijver

Als tuinarchitecten hebben we geen voorkeur voor een zwembad of zwemvijver. Beiden kunnen perfect naar wens worden geintegreerd in de tuin. De keuze is meestal persoonlijk en hangt erg samen met het leven van onze opdrachtgevers.

Verder zijn een zwembad of zwemvijver vrij vergelijkbaar, zij het dat een zwemvijver in de wintermaanden minder verwarmd kan worden dan een zwembad i.v.m. de planten, een vrijvorm van het water lastiger met een roldeck af te sluiten is dan een strakke vorm.

Zwemvijver uitgebreid met sauna

Grenzend aan de zwemvijver en het filtergedeelte gaven we het wellnessgevoel in de tuin een extra boost door het plaatsen van een sauna. We hebben gekozen voor een authentieke saunabarrel (of saunaton) welke bereikbaar is via de houten vlonders. We kiezen vanzelfsprekend voor een duurzaam product dat een FSC keurmerk heeft. Deze saunaton heeft twee banken en is geschikt voor 6 personen. Reden genoeg om goede vrienden eens uit te nodigen voor een heerlijk dagje wellness aan huis.

De realisatie van zowel de tuin als de zwemvijver is tot stand gekomen door de samenwerking met de Koninklijke Ginkelgroep.

Tuinontwerp_zwemvijver_Vught

De eigenaar vertelt

“Op advies van de Koninklijke Ginkel Groep hebben we ontwerp bureau Studio REDD ingeschakeld, we wilden namelijk meer rust in onze woonomgeving. De tuin moest een plek worden waar we in verschillende seizoenen van kunnen genieten en dat is gelukt! Studio REDD was vanaf de start erg betrokken en heeft onze wensen uitstekend vertaald in het tuinontwerp.

Wat we vooral erg prettig vonden aan de samenwerking is dat Studio REDD verder denkt dan de tuin. Dat is ook precies de reden dat we een tuinarchitect hebben gevraagd. Een tuinarchitect die ook meedenkt over de verbinding tussen het huis, interieur en de tuin.

Nu we een prachtige tuin met sauna en zwemvijver hebben plannen we regelmatig een dagje wellness aan huis, heerlijk!”

Beste Biotop zwemvijver 2018

Onlangs werd tijdens het Biotiop seminar in Wenen de prijs voor internationaal beste Biotop zwemvijver 2018 uitgereikt. Een internationale jury, bestaande uit architecten- en mediabureau’s, beoordeelde alle inzendingen.

Biotop partner Koninklijke Ginkelgroep wist met een project in Vught de eerste prijs in de wacht te slepen. Studio REDD maakte voor zowel de zwemvijver als de tuin het complete ontwerp.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor het ontwerpen en realiseren van een wellnesstuin? Neem dan contact met ons op.