Logo
Menu

Villatuin Hilversum

Projectdetails:
Grootte tuin: 1430m² | Stijl: Contemporary Classic

Bij het ontwerpen van een tuin starten we altijd blanco en laten ons inspireren door verschillende factoren. Zo kijken we naar de context van de tuin en woning, de leefgewoonten van de bewoners en de architectuur. De wens van de opdrachtgever is daarbij het meest belangrijk. Deze villa staat in de groene omgeving van Hilversum. De eigenaren hadden de wens om de bestaande woning uit te bouwen en daarbij meteen de tuin onder handen te nemen. Als ontwerpstudio waren we, op uitnodiging van de architect, vroeg betrokken in het traject en mochten zowel over de aanbouw als het tuinontwerp meedenken.

We starten het traject met een analyse van de omgeving, de landschappelijke context en de bestaande architectuur. De kwaliteiten van de bestaande kavel en architectuur vielen als snel op. Verschillende bestaande bomen werden meegenomen in het ontwerp van deze familietuin. De villa met prachtige rieten kap en statige uitstraling laten we opgaan in de tuin.

ontwerp grote villatuin

Binnen en buiten verbinden

In de woning is een verbindende loper toegepast vanaf het bordes bij de voordeur. De loper loopt dwars door de woning, eindigt in de diepte van de tuin en vormt zo een lange verbindende zichtas.
Het leggen van verbindingen bestaat in dit tuinontwerp ook uit de keuze voor contrast. In de kavel is een hoogteverschil aanwezig. Om dit op te vangen en de woning tegelijkertijd een sterk karakter en verbinding met de plek te geven, is gekozen voor het creëren van een plateau. Dit leefplateau rondom de woning wordt veel door het gezin gebruikt.

Voor de padenstructuur rondom is gekozen voor een natuurlijke slinger. Deze slinger vormt een mooi contrast met de strakke vormgeving dichtbij het huis en verbindt verschillende leefplekken met elkaar. Zo heeft het gezin diverse plekken om te genieten. Ook aan de kinderen is gedacht. Er zijn namelijk twee terrassen, een speelplaats, kippenhok en een trampoline geplaatst.

ontwerp villatuin Hilversum met kippenhok
tuinarchitect klassieke villatuin

Materialisatie

Wat deze tuin zo bijzonder maakt is de combinatie van de bestaande -en nieuwe beplanting. Met de beplanting zoeken we de relatie tot het landschap. Planten die in deze bosachtige omgeving veel voorkomen zijn varens, bladplanten en (bos)grassen. Deze zie je ook terug in het tuinontwerp.

Om de modern landelijke uitstraling van de tuin kracht bij te zetten kiezen we voor verschillende combinaties in materialen, zowel landelijk als modern. Denk hierbij aan keramische tegels die in combinatie met hergebruikte dikformaat klinkers en “moraine” grind worden toegepast.

De tuin is opgewaardeerd en heeft nu een tijdloos karakter waar de bewoners nog jaren plezier van hebben.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor het ontwerpen en realiseren van een tuin?
Neem dan contact met ons op.