Logo
Menu

Villatuin Utrecht

Projectdetails:
Grootte kavel: 1450m² | Architect: Asnova | Interieurarchitect: Doen | Stijl: Modern Luxury
Een tuin waar beleving centraal staat en die past bij de moderne stijl van de woning, dat was de opdracht die we van de bewoners van deze bungalow villa kregen. Dan spitsen de oren van onze ontwerpers meteen! We zijn dan ook direct met het ontwerp aan de slag gegaan, waarin we binnen en buiten met elkaar verbinden. Ook besteden we veel aandacht aan de beplanting en seizoensbeleving van de tuin.

De bewoners hebben een sterke wens om vanuit verschillende plekken de tuin te kunnen beleven. We besloten de tuin dan ook op te delen in meerdere ruimten, ieder met een eigen beleving. Zo konden we aan de wensen van de eigenaren, maar ook aan die van de kinderen en niet te vergeten; de hond voldoen.

Verschillende plekken en toch verbonden

Om zoveel mogelijk ruimte voor de tuin over te houden is de villa op de hoek van de kavel gebouwd. De villa is dan ook aan drie zijden omringd door tuin. Deze ruimte hebben we in verschillende plekken opgedeeld, ieder met een specifiek doel. Aan de voorzijde van de villa hebben we de oprit ontworpen. We kiezen hier voor een vlak van ingetogen grind met een flexibele functie. De auto’s en fietsen kunnen er kort worden geparkeerd, maar ook is het een inrit geworden tot de overdekte parking. Met de lichte kleur van het grind leggen we de verbinding met de lichte kleuren van de woning. De oprit wordt omringd door een mix van vaste planten en heesters, die op hun beurt zorgen voor privacy en beleving van deze plek.

Vanaf de oprit kunnen de bewoners direct via een smalle strook om de woning de tuin in lopen. Het siergrind dat we aan de voorzijde gebruiken, leggen we ook hier door. Zo creëren we tegelijk een eenheid en een verbinding die we nog eens extra versterken door een lange lijn van Schellevis beton platen. Samen vormen ze een lange loper die woning en bijgebouw verbindt.

De betonnen tegels passen qua kleur goed bij het keramische tegelterras aan de achterzijde van de woning. Het bijzondere aan één van deze twee terrassen is dat het verlaagd ligt en via een grote glazen schuifpui verbonden is met de keuken binnen. We hebben hier een ruime zitkuil ontworpen die samen met keuken, het hart van het huis vormt. Het terras is dan ook voorzien van een flinke loungebank in L-vorm en lange eettafel. Doordat deze plek verlaagd ligt waarborgen we ook de privacy.

Grenzend aan de zitkuil kiezen we voor een flinke strook met vaste planten. Deze zorgt voor een scheiding tussen de het terras en het uitgestrekte gazon dat over de volledige breedte van de tuin is geplaatst en ook doorloopt in de linkerzijde van de tuin. Een smalle border met siergrassen en middelgrote bomen sluit het gazon in.

Beplantingsplan

De linkerzijde van de tuin is de zijde waar het beplantingsplan echt tot zijn recht komt. Hier kiezen we voor veel beleving en organische vormen. Siergrassen worden afgewisseld met vaste planten, heesters en meerstammige bomen, zodat er op iedere hoogte en tijdens ieder seizoen wat te beleven valt. Grote gebaren vormen deze zijde van de tuin.

Aan de muur hebben we een houten vlonder gelegd. Hier staan twee loungechairs op die het tot een hele fijne plek maken om in de zon te ontspannen.

Verborgen tussen de beplanting is een speelruimte opgenomen met o.a. een trampoline. Voor de kids een plek om heerlijk te ravotten en voor de ouders een fijne oplossing om de trampoline minder aanwezig in de tuin te laten zijn.

Wellness

Bij zomerse temperaturen kunnen de bewoners lekker afkoelen met de buitendouche. De douche is bereikbaar via de loper en hebben we centraal geplaats op de lange as zodat je fraai uitkijkt over de hele tuin. Zo maak je van het douchen ook echt een moment om van de tuin te genieten.

Heeft u grote plannen voor uw tuin? Dan denken onze tuinarchitecten graag met u mee. Neem via onderstaande wegen contact met ons op.