Logo
Menu

Villatuin omgeving Amsterdam

Projectdetails:
Grootte tuin: 2600m² | Stijl: Natural RAW | Architect: O5B Architecten

Een groot kavel kan een uitdaging met zich mee brengen. Zeker wanneer het meerdere percelen betreft die worden samengebracht. Onze ontwerpstudio is ingeschakeld om een bouwkavel en twee aangrenzende bospercelen middels een tuinontwerp met elkaar te verbinden. De wens is, dat het project na oplevering helemaal opgaat in de omgeving.

De kavel is gesitueerd in de omgeving van Amsterdam in een zeer bos- en waterrijke omgeving. Voor de bewoners, van de nog te bouwen villa, een reden om zich juist hier te willen settelen. De plek ligt aan schitterend klein meer en straalt pure rust uit. En juist die rust is een belangrijk speerpunt in ons tuinontwerp.

Verschillende hotspots

Het uitzicht over het meer prikkelde onze ontwerpers meteen. In de eerste brainstorm werd meteen duidelijk dat we voor meerdere plekken zouden kiezen waar dit uitzicht tot zijn recht komt. Voor de villa hebben we een terras ingetekend, ook wordt de woning geflankeerd door twee plekken gelegen aan het water. Ideale spots waar de bewoners jaarrond kunnen genieten.

De plekken en percelen verbonden

Om de verschillende plekken en percelen samen te brengen kiezen we voor een houten vlonder, die bijna letterlijk van deur tot deur loopt. De vlonder verbindt de percelen met elkaar en mondt uit in verschillende kleine vlonders, die op hun beurt weer naar de terrassen en uitkijkpunten lopen.

Vanaf de vlonder is de tuin en het meer op meerdere plekken te bewonderen en blijft alles goed bereikbaar voor de bewoners.

De bossfeer versterken

De omringende bospercelen hebben alle kenmerken van een bostuin. Om deze sfeer te benadrukken kiezen we voor het bijplaatsen van bomen op het bouwkavel. We trekken de bomen richting de woning tot het leefgedeelte aan toe, maar op voldoende afstand zodat er doorkijk en voldoende daglicht blijft richting de rest van het perceel. Op die manier halen we het bos naar binnen toe en maken we een verbinding met de woning en het omringende landschap.

In het ontwerp passen we een natuurlijk verloop toe, zodat er een zachte grens van de percelen ontstaat. Dit zorgt ook voor een zacht overgang tussen de strakke villa en zijn natuurlijke omgeving.

Het beplantingsplan

De keuze van beplanting geeft een kans om de invloeden van de omgeving een extra boost te geven. Zo benadrukken we de bossfeer door te kiezen uit inheemse boomsoorten die van natte voeten houden en daarmee op deze plek perfect zullen groeien.

Rondom de vlonder zie je veel vaste planten terug, bijvoorbeeld de varen en verschillende soorten siergras. Soorten die goed gedijen op de natte venige ondergrond. We kiezen heel bewust voor soorten die jaarrond blijven staan, zodat de grond rondom de vlonder geen moeras-achtige sfeer gaat krijgen en juist de bossfeer overeind blijft en een heel jaar voor rust zorgt.

We hebben deze tuin ontworpen in een stijl die we omschrijven als Natural RAW. Duidelijke belijning van architectuur in een sterk contrast met het landschap.

Ben je zelf aan het bouwen of misschien wel verbouwen en wil je eens brainstormen over de invulling van de buitenruimte? contact dan met één van onze specialisten.
Onze ontwerpers brengen een deskundig advies uit waar je jaren lang plezier van hebt.