Logo
Menu

Landschapstuin Riel

Projectdetails:
Grootte tuin: 43.000m² | Stijl: Natural RAW | Architect: Bedaux De Brouwer

De bewoners van deze nieuwbouw villa laten zich sterk inspireren door de invloeden vanuit Noord-Europa. De stijl van de villa is zeer minimalistisch en heeft kenmerken van de moderne Scandinavische bouwstijl. De villa is gelegen in het akker -en weidelandschap van Riel. Studio REDD is gevraagd meer eenheid te scheppen in de tuin en de bijbehorende weilanden. Een ontwerp dat aansluit op de minimalistische bouwstijl en het omliggende boerenlandschap.

Wie bekend is met onze studio zou zeggen dat al onze expertise in dit project samenkomt. Tuin -en landschapsontwerp. En dat is zeker waar. Toch is het een project waar juist de samenwerking met de bewoners de kracht van het ontwerp maakt. De bewoners, beiden natuurliefhebbers en zeer ondernemend, hadden zelf al grote lijnen ingevuld. Ze houden het graag puur, eenvoudig en wilden een ecologisch verantwoorde tuin neerzetten. De tuin is daarom echt gericht op de natuur en het aantrekken van wild, vogels en insecten. Bloemrijk landschap is dan zeer geschikt om insecten en vlinders een leefomgeving te bieden en daarmee de biodiversiteit een boost te geven.

De vrouw des huizes had een belangrijk aandeel bij de keuzes voor de bouw van het huis en aanvullende materiaalkeuzes voor de tuin. Studio REDD is gevraagd om eenheid te scheppen en mee te denken in een meerjarig plan.

ontwerp grote lanschapstuin

Ruimte voor creatie

Wanneer je vanaf de landweg het perceel oprijdt valt meteen op dat de villa is omringd door grijze tegels, die zowel de parkeerplaatsen aan de voorzijde vormen en daarmee aansluit op het natuurlijke en minimalistische beton van het terras aan de achterzijde. Op deze manier zijn deze twee zijden met elkaar verbonden.

De tuin er om heen bestaat uit schillen. In het ontwerp tref je combinatie van een echte tuinbeleving rondom het huis en een landschappelijke en vooral natuurlijke groei en bloei. De woning ligt verankerd door de grote borders met o.a. Verbena. Dit zijn grote gebaren die passen bij de schaal en maat van de woning en het landschap. Het gazon verbindt de verschillende borders met elkaar. Buiten de intensieve schil van beplanting rondom de woning start vervolgens het organische landschap.

 

Verschillende plekken verbonden

De bewoners hadden een duidelijke visie op het gebruik van het perceel. Verschillende plekken zijn door de bewoners nauwkeurig bepaald. Deze verschillende plekken zijn bereikbaar gemaakt middels een organische padenstructuur, een weg die is uitgemaaid door de natuurlijke begroeiing. Deze is zo ontworpen dat alle plekken met elkaar in verbinding staan en er als het ware een kleine wandelroute ontstaat. Absoluut geen straf met de avondzon die hier vaak boven de bossen uit prijkt.

Tijdens het ontwerpproces ontstond het idee om het bijzondere van de verschillende plekken extra kracht bij te zetten. Zo is er op de kavel gekozen voor vaste inheemse beplanting die organisch aansluit op het omliggende natuurgebied ‘De Regte Heide”. Denk aan pinussen, berken en verschillende grassen.

Rondom een oude bestaande eikenboom wordt het bloemrijk grasland verder uitgemaaid zodat deze extra geaccentueerd wordt. Aan weerszijden van de boom zijn extra groene buffers gepland om het zicht op de woning te verminderen vanuit de achtergelegen landweg. Bij de paddenpoel is een houten vlonder geplaatst, waar de bewoners kunnen zitten.

Vanaf het terras aan de achterzijde start een betonnen loper die uitmondt in een bijzondere plek. Dit is namelijk een voetbalveld voor de kinderen. Grenzend aan deze speelplek is een luxe en informele loungeplek geplaatst, waar het gezin van elkaar en het buitenleven geniet.

Wellness

Er is nog een plek waar het hele gezin samenkomt, dat is het buitenzwembad. Dit minimalistische zwembad is gelegen aan de zijde van de villa. Rondom het zwembad is gekozen voor dezelfde verharding als rondom het huis. Dat geldt ook voor de beweegbare bodem van het zwembad.

Een grote zwarte muur zorgt voor veel privacy en blokkering van de wind. Ook wordt het zwembad vergezeld door een meerstammige boom en is er met het uitzicht op de borders een fijne beleving van het hele landschap.

Benieuwd wat wij voor uw tuin kunnen betekenen? Wij denken graag met u mee. Neem contact op met ons.