Logo
Menu

Villatuin Goirle

Projectdetails:
Grootte tuin: 13.000m² | Stijl: Natural RAW | Architect: studiOzo

Een vervallen kavel, een prachtig huis en een enorme potentie. Dat werd meteen duidelijk tijdens ons eerste bezoek. De villa staat aan een relatief drukke weg met statige bomenlaan. Des te groter is het contrast met de achterzijde van het huis dat juist rust uitstraalt. De villa beschikt namelijk over een flink boskavel. Studio REDD is ingeschakeld om het tuinontwerp te verzorgen en er een echte familietuin van te maken.

Ontwerp villatuin lange loper

Ruimte voor creatie

De bestaande woning is uitgebreid met een moderne zwarte uitbouw met grote raampartijen. Grenzend aan deze uitbouw is gekozen voor een groot terras dat deels uit tegels en houten vlonders bestaat. Voordat we met de uitvoering van het ontwerp konden starten moesten er nog een aantal bomen gerooid worden. We hebben daarvoor de kwaliteit en levensverwachting van de bomen beoordeeld en op basis daarvan keuzes gemaakt. Door het rooien kwam de ruimte vrij voor de hierboven beschreven plekken. Ook ontstaat er hierdoor meer zicht op de boskavel, waarmee we het natuurlijke karakter van de tuin benadrukken.

Verschillende plekken verbonden

Bij de entree van het huis zorgen we voor voldoende parkeergelegenheid. De inrit is bestraat met gebakken klinkers. Richting de entree van het huis kiezen we voor siergrind en borders vol beleving. De hoogte van deze beplanting zorgt ook voor privacy.

De klinkers komen uit op een grote Schellevis betontegel, die rondom het hele huis is geplaatst en dus ook de verbinding met de voortuin vormt. Eenmaal in de achtertuin zijn er diverse plekken bereikbaar. Denk aan de verschillende terrassen, de loungehoek met jacuzzi of het uitgestrekte gazon. Al deze plekken zijn verbonden via paden van siergrind of de Schellevis tegels die we ook bij het terras gebruiken. Zo behouden we de gewenste uitstraling in de hele tuin. We kiezen er bewust voor met deze paden ook de zichtlijnen te benadrukken, zodat het lijnenspel vanuit de villa goed zichtbaar is en de bewoners het gevoel krijgen dat de tuin nog verder strekt dan deze al doet.

Hoogteverschillen opvangen

De verschillende zitplekken lopen uit op het gazon. De achterzijde van de kavel ligt echter veel lager dan de villa, die op het hoogste punt staat. De verschillende plekken in de tuin, zoals het grote houten vlonderterras, liggen daarmee ook op verschillende hoogten. We verbinden deze plekken met brede houten treden. Hiermee vangen we de hoogteverschillen stijlvol op en sluiten we aan op de materiaalkeuze van de terrassen.

Beplantingsplan

De bewoners wilden graag veel groen in de tuin en dat is goed terug te zien. Iedere zitplek wordt namelijk vergezeld door borders met een rijk beplantingsplan vol beleving. In het beplantingsplan sluiten we aan op de reeds bestaande bossfeer. Denk aan het gebruik van varens, siergrassen en makkelijk groeiende wintergroene soorten. Deze vullen we aan met vaste planten die een paarse bloei kennen. Groen wordt dus afgewisseld met subtiele kleuren die gedoseerd zijn aangebracht.

We maken gebruik van een schillen systeem. De intensiteit van de tuin en het beplantingsplan verschillen per schil rondom de woning. Naarmate de bewoners verder de kavel oplopen wordt het beplantingsplan minder intensief. Dat maakt het onderhoud van een tuin van een dergelijk oppervlak behapbaar.

Genieten voor het hele gezin

Wie langs de borders de vlonders afloopt en het gazon oversteekt komt bij de speelplekken voor de kinderen terecht. In het bos zijn fijne hang- en slingerplekken ingericht en grenzend aan het bos is een speelveld geplaatst, waar o.a. wordt gevoetbald.

Dit maakt deze tuin tot een echte familietuin, waar zowel de ouders als kinderen optimaal van genieten. Het optimale genieten wordt ook nog eens benadrukt door de plaatsing van een echte eyecatcher: de iconische oranje Dutch Tub. Deze staat op het terras dat grenst aan de loungehoek. Een drankje en bubbels zijn dan ook nooit ver weg.

Tuinontwerp_voetbalveld

Aansluiten bij het bouwteam

De studio was vroeg betrokken bij het hele bouwproces. Door het nauwe contact met de architect konden we niet alleen het ontwerpproces en de realisatie goed afstemmen, maar zijn ook onderlinge materiaalkeuzes goed afgestemd waardoor binnen en buiten treffend op elkaar aansluiten.

Benieuwd wat wij voor uw tuin kunnen betekenen? Wij denken graag met u mee. Neem contact op met ons.