Logo
Menu

Ontwerp groene buitenruimte
Maria Boodschap Kerk Goirle

Herbestemming van de kerk

In Nederland sluiten jaarlijks tientallen kerken de deuren en worden deze onttrokken uit de eredienst. Het gaat hierbij vaak over monumentale panden waar een herbestemming voor wordt gezocht. Zo ook voor de Maria Boodschap kerk te Goirle. De gemeente Goirle, Hermon Erfgoed en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed hebben de wensen van verschillende partijen geïnventariseerd en besloten de herbestemming als woonprogramma vast te stellen. JMW Architecten is vanaf de start betrokken om het project te ontwerpen en heeft ons geïntroduceerd bij Hermon Erfgoed, de opdrachtgever.

In het ontwerp van de architect wordt de kerk wordt getransformeerd tot 19 luxe appartementen. Karakteristieke vormen en structuren worden behouden, dat maakt deze appartementen zeer bijzonder. Wat ook bijzonder is, en vaak ontbreekt bij appartementencomplexen, is een groene buitenruimte. Echter beschikt deze oude kerk over een royale semi-openbare buitenruimte en collectief terrein. We kiezen ervoor om een park-achtige setting te realiseren. Belangrijk uitgangspunt hierbij is het behoud van de bestaande volwassen bomen. Deze zorgen voor een fraaie groene uitstraling en kwaliteit van het park.

 

Nieuw en oud gaan hand in hand

Voordat we met de ontwerpfase starten moeten een aantal zaken helder zijn. Nadat alle wensen zijn geïnventariseerd kijken we naar de context. Denk bijvoorbeeld naar de bestaande kwaliteiten van de buitenruimte, de architectuur, maar ook landschappelijk context. Het uiterlijk van de statige kerk blijft grotendeels onveranderd, de grote metamorfose vindt binnen plaats. Daar wordt nieuw en oud op stijlvolle wijze ingevuld. Buiten treffen we een aantal grote bomen aan. We kiezen ervoor om bestaande volwassen solitairen te laten staan. De lindes die hier zijn geplaatst staan ook symbool voor verbondenheid van de gemeenschap en geven hierdoor symboliek aan de plaats.

In het ontwerp van het park zijn “privé” plekken opgenomen die vallen binnen de totale parksfeer. Deze privé plekken sluiten aan bij de appartementen, maar zijn onderdeel van de gehele buitenruimte.

Voor de inrichting  van “het park” wordt een deel van de materialen hergebruikt. Zo worden de gebakken klinkers gebruikt en de beplanting krijgt een nieuwe bestemming. Een groot voordeel is: Door de beplanting te hergebruiken ontstaat er ook meteen een volwassen uitstraling van het park. Het pad verbindt verschillende plekken met elkaar. Op deze plekken worden de doopvonten ingezet als object en relatie tot de oude bestemming van de kerk. Zo worden verleden en heden samengebracht in een volledig nieuw appartementencomplex.

Bekijk hieronder meer van onze zakelijke projecten of neem contact op met onze ontwerpers voor meer informatie.