Logo
Menu

Masterplan Leijpark Tilburg

In het Leijpark te Tilburg wordt een nieuw appartementencomplex gerealiseerd, in de vorm van een landhuis met een bijbehorend theehuis. Studio REDD is gevraagd voor het ontwerp van de buitenruimte als onderdeel van het masterplan. Architectenbureau Drijvers Oisterwijk nemen het ontwerp van het landhuis en theehuis voor hun rekening.

Ontwerp Leijpark Tilburg

Masterplan Leijpark

Het Leijpark is in 1920 ontworpen door Leonard Springer, een bekende Nederlandse landschapsarchitect. De ontwerpen van Springer kenmerken zich aan de Engelse landschapsstijl, met een duidelijke rondgang. Een goed voorbeeld hiervan is het Wandelbos in Tilburg.
Voor het Leijpark zijn destijds verschillende varianten getekend en door verkaveling tegen het gebied aan, is het park nooit in zijn totaal gerealiseerd. Hierdoor is er sprake van een gefragmenteerd park.

De entree van het park bevindt zich aan het drukke kruispunt van Ringbaan Zuid en de Professor van Buchemlaan en is onduidelijk voor bezoekers. Daarnaast heeft het park geen duidelijke verblijfsbestemming. Het nieuwe masterplan moet hier verandering in brengen.

Masterplan Leijpark Tilburg

Engelse landschapsstijl in een modern jasje

In de stijl van Leonard Springer en de Engelse landschapsstijl voegen wij een lus toe aan de routing van het park. Op deze manier creëren we tevens een nieuwe, publieke entree. Aan de lus bevinden zich het landhuis en het theehuis. Vanuit de nieuwe entree heeft men direct zicht op de statige, symmetrische gevel van het landhuis. Aan de parkzijde van het landhuis is de gevel meer gefragmenteerd. Aan deze zijde bevinden zich tevens enkele privé terrassen voor de bewoners. Door middel van een ha-ha (een constructie waarbij een zichtbare muur wordt verborgen in een hoogteverschil) wordt er een buffer gecreëerd voor het privaat en publieke deel van het park. Aan de achterzijde van het gebouw wordt een meer klassieke tuin gerealiseerd met parkeergelegenheid voor de bewoners. Door het parkeren meer de bosrand in te drukken, wordt dit gecamoufleerd. Het bezoekersparkeren bevindt zich verderop in de kleine toegangslus.

Landhuis in Leijpark ontwerp
Landschapspark Tilburg

Theehuis

In een Engels landschapspark kan natuurlijk geen theehuis ontbreken. Het theehuis functioneert als het ware als een poortwachterswoning en is qua architectuur het kleine broertje van het landhuis.
Optisch wordt er meer ruimte gecreëerd tussen het landhuis en het theehuis door het plaatsen van groen tussen beide gebouwen.
Bestaande volwassen beukenbomen markeren het huis en bieden de nodige beschutting voor een prettig terras.

Ontwerp buitenruimte Tilburg
Landschapsontwerp Leijpark Tilburg

Onlangs heeft het Brabant Dagblad een artikel geschreven over de plannen voor het Leijpark.
Het artikel lees je hier.

Wil je een professioneel advies of een uitgewerkt plan? Neem dan via onderstaande wegen contact op en onze ontwerpers denken graag met je mee.