Landgoed Brabant

Lanen als drager van het plan

Zoals bij elke opgave zijn we ook hier gestart met een analyse. Wat is kenmerkend voor het omringende landschap? Hoe sluit het aan op het landgoed en wat is de karakteristiek van het landgoed zelf? Al snel kwamen we tot de conclusie dat de oude lanen de dragers van het plan zijn. Lanen die zelfs buiten het landgoed doorlopen, omdat het vroeger veel groter was.

Vervolgens hebben we gekeken naar het gewenste in te passen programma. Een land- en koetshuis, entreepoort, een parkeerplein, grote bestaande vijver, pluktuin, siertuin, dierenweide en uiteraard de terrassen gekoppeld aan het landhuis. Een heel aantal functies die de oude historische lanen alleen niet zouden kunnen dragen.

We gingen op zoek naar iets wat al deze elementen aan elkaar zou kunnen verbinden en kwamen uit op een romantisch padenstructuur in Engelse landschapsstijl. Een structuur van paden in ronde vormen die het landgoed een parkachtig karakter geven en uiteraard de mogelijkheid bieden om een heerlijk ommetje te maken.

Landgoed Brabant
Landgoed Brabant

Materialisatie

De materialen die we gebruiken liggen binnen een ingetogen pallet. Een dolomiet halfverharding vormt voor de lanen en paden de basis. De oprijlaan verrijken we naast het dolomiet vervolgens met een inleg van kasseien, de laan die hier dwars op ligt krijgt detail middels hergebruikte klinkers. De entree van de woning tenslotte wordt gevormd door een groot terras van hardsteen tegels waarop de klinkers van de oprijlaan klassiek aansluiten.

Landgoed Brabant

Groene zoom vol privacy

Bij een landgoed in Engelse landschapsstijl mogen Rhododendrons niet ontbreken.
Deze vind je dan ook over het hele landgoed terug. In de winter geven ze met hun wintergroene blad privacy, in het bloeiseizoen een overweldigende zee aan bloemen. Specifiek bij de entreepoort en oprijlaan geeft dit over de volle lengte een magnifiek effect.

Rondom het landgoed planten we tenslotte een nieuwe, brede zoom van bosplantsoen. Een afwisselende combinatie van soorten die zich goed in het bos thuis voelen en zorgen dat er een groene zoom vol privacy en beleving ontstaat.

Landgoed Brabant